Ինչպես խուսափել որովայնի ցավերից, փորկապությունից, գազերից․․․

Գազերը, որովայնի ցավը, փորկապությունը կամ փորլուծությունը մարսողական համակարգի վատ աշխատանքի նշաններն են:

Իսկ գիտե՞ք արդյոք, որ կոտրտվող, թույլ մազերն ու էներգիայի պակասը նույնպես այս խնդրի մասին են վկայում:

Մարսողական համակարգը կենսական կարևոր նշանակություն ունի:

Այսպիսով, դրա հետ կապված խնդիրներ չունենալու համար խուսափեք հետևյալ սննդատեսակներից:

Կարմիր միս

Որքան շատ եք կարմիր միս ուտում, այնքան մեծ է կոլոռեկտալ քաղցկեղի առաջացման հավանականությունը: Կարմիր միսը պարունակում է մեծ քանակությամբ հագեցած ճարպաթթուներ, որոնք կապված են բարակ աղու քաղցկեղի առաջացման հավանականության հետ:

Ի՞նչ անել. նախապատվությունը տվեք մսի ոչ յուղոտ կտորներին: Որպես սպիտակուցի աղբյուր օգտագործեք լոբազգիներ,որոնք հարուստ են սպիտակուցներով և երկաթով:Եթե չեք կարող հրաժարվել մսից,փորձեք ավելի առողջ տարբերակներով պատրաստված միս ուտել:

Մշակված մսամթերք

Երշիկը, նրբերշիկը, մշակման ենթարկված այլ մսի տեսակները մեծ քանակությամբ հագեցած ճարպեր, նատրիում ու նիտրատներ են պարունակում:

Մշակված միսը մեծացնում է հաստ աղու քաղցկեղով հիվանդանալու վտանգը: Սա կարող է կապված լինել այս մսամթերքը բարձր ջերմաստիճանում մշակման ենթարկելու հետ, ինչը մեծացնում է նրանում քաղցկեղածին նյութերի պարունակությունը:

Հիդրոգենիզացված ճարպ

Տրանս ճարպերը, որոնք առաջանում են հեղուկ ճարպերի հիդրոգենիզացման հետևանքով (այսպես նրանք պինդ են դառնում), բնության մեջ չեն հանդիպում :

Իրենց կոշտության հետևանքով այս ճարպերը վատ են մարսվում, առողջական խնդիրներ են առաջացնում, նվազեցնում են “լավ” խոլեսթերինի և բարձրացնում “վատ” խոլեսթերինի պարունակությունը, մեծացնում հաստ աղու քաղցկեղի զարգացման հավանականությունը:

Գլյուտեն

Գլյուտենը սպիտակուց է, որն առկա է մի շարք հացահատիկներում (ցորեն, աշորա և այլն): Այն առկա է նաև մշակված մսամթերքի, սոյայի սոուսի, պաղպաղակի, պանրի, մակարոնեղենի,կետչուպի մեջ:

Բնակչության 10-20%-ը ունի գլյուտենի հանդեպ զգայունություն, ինչն արտահայտվում է հավելյալ գազագոյացմամբ, փքվածությամբ, այրոցի զգացումով, դիսպեպսիայով, ինչպես նաև քրոնիկ գլխացավերով, մկանների ու հոդերի կոտրտվածության զգացումով, դեպրեսիայով, ուշադրության կենտրոնացման խանգարումներով , ցածր էներգետիկ մակարդակով:

Գլյուտենի ընդունումը բացառող սննդակարգը այս խնդրի միակ լուծումն է:

Լակտոզ

Լակտոզը հիմնականում կաթի պարունակության մեջ հանդիպող շաքար է, որը նույնպես կարող է առաջացնել մարսողական խնդիրներ: Սակայն կարիք չկա ամբողջությամբ հրաժարվել լակտոզից, լակտոզի անտանելիությամբ տառապող մարդիկ կարող են այն օգտագործել փոքր քանակներով:

Ի՞նչ անել. օգտագործել լակտոզ չպարունակող կաթ և կաթնամթերք, օրինակ՝ հնեցված պանիրներ (չեդեր, շվեյցարական պանիրներ) որոնք դյուրամարս են և ունեն լակտոզի ցածր պարունակություն:

Նյութը հրապարակման պատրաստեց zNews

Կիսվե՛ք Ձեր ընկերների հետ

ՆՄԱՆԱՏԻՊ ՆՅՈՒԹԵՐ

Ինչո՞ւ է պետք կանաչ պղպեղ շատ ուտել
9 նշան, որ Ձեր մտերիմը ալկոհոլիկ է
Ինչպես երկարացնել կյանքը 10 տարով․ 5 պարզ քայլ
Ինչպես պաշտպանել ուղեղը ծերացումից
5 մթերք, որոնք ամրացնում են իմունիտետը
Ինչպես հայտնաբերել ինֆարկտը վաղ փուլում

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ

ԱՄՆ-ում ամուսնացել է Շպռոտը. ո՞վ է երգչուհու ամուսինը (Photo)
Թեստ․ Կկարողանա՞ք առանց դժվարության անցնել թեստը
ԹԵՍՏ. Կկարողանա՞ք ճիշտ պատասխանել այս 10 հարցերին
Այս նկարում կոպիտ սխալ կա, բայց միայն հանճարներն են կարողանում գտնել այն, քեզ մոտ կստացվի՞
Վահանաձև գեղձի հետ կապված խնդիրների բոլոր գլխավոր նշանները. ձեզ մոտ կարգի՞ն է
ԹԵՍՏ. Արդյո՞ք լավ գիտեք հայոց պատմությունը
Թեստ․ Գտի՛ր բարբառային բառի գրական համարժեքը
Գլխուղեղի անոթների մաքրում. լավագույն 5 ժողովրդական միջոցները
Թեստ. Որքանո՞վ եք հիշում հայ գրականության դասերը

ԲԱՑ ՄԻ ԹՈՂԵՔ

Որոնք են ձեր բնավորության գլխավոր հատկությունները. ի՞նչ եք առաջինը տեսնում լուսանկարում
Կենդանակերպի 6 կանայք, ովքեր անտանելի բնավորություն ունեն
Թեստ. Կարո՞ղ եք հասկանալ, թե որ երեխան է կոտրել ծաղկամանը
Ինչպես պատրաստել համեղ չամիչով բուլկի
Հարուստների սովորություններ, որոնք արժե կիրառել
Ուզո՞ւմ եք ձեր մասին ավելին իմանալ, ընտրեք ձեռքերից մեկը
Ամուսնական անպտղություն
Կենդանակերպի 3 հիասքանչ կանայք, որոնց առաջ խոնարհվում է ամբողջ աշխարհը
Ահա թե ինչ է պատահում հսկայական փղի հետ վայրի բնության մեջ նրա սատկելուց հետո (Video)