Օրգանիզմում հեղուկի կուտակումը հանդիսանում է քաշի ավելացման գլխավոր պատճառներից մեկը, որը կարող է լինել նստակյած կենսակերպի, հղիության, դաշտանդադարի, ցիռոզի ու սրտային անբավարարության, սնուցող նյութերի բացակայության նշան:
Ընդհանուր առմաբ այն դրսևրովում է այտուցվածության տեսքով, որոնք կարող են հայտնվել մարմնի տարբեր մասերի վրա, օրինակ որովայնի, կոճերի, դաստակների, ձեռքերի կամ ոտքերի շրջանում:
Հղիության ժամանակ այտուցվածությունը հանդիպում է բավականին հաճախ, քանի որ այդ շրջանում կնոջ օրգանիզմը ենթարկվում է հորմոնալ փոփոխության, որը հաճախակի առաջացնում է այնպիսի հետևանքներ, ինչպիսիք են ձեռքերի ու ոտքերի այտուցվածությունը:
Իհարկե կարիք չկա անհանգստանալ, սակայն, եթե այտուցվածությունը ձեզ շատ անհանգստություն է պատճառում, կարող եք խորհրդակցել բժշկի հետ:
Խորհուրդներ, թե ինչպես ազատվել օրգանիզմում հեղուկի կուտակումից
Այդ խնդրից ազատվելու կարևորագույն քայլերից մեկն է աղի քանակության նվազեցումը, քանի որ այն ստիպում է օրգանիզմին պահպանել հեղուկը, որը նրան անհրաժեշտ չէ: Հաջորդը` շատ կարևոր է խմել բավարար քանակությամբ ջուր, քանի որ այն մաքրում է օրգանիզմն ու օգնում է այնտեղից դուրս բերել վնասակար նյութերը:
Օրգանիզմում հեղուկի պահպանում. կանխարգելումն ու բուժում. միզամուղ մթերքներ
Հարկավոր է անպայման օգտագործել միզամուղ մթերքներ, որը թույլ կտա ազատվել ավելորդ քաշից: Հաճախակի օրգանիզմում հեղուկի չափից շատ կուտակումը կարող ավելորդ կիլոգրամների պատճառ դառնալ:
- Ձմերուկ. այն խորհուրդ է տրվում, քանի որ հիմնականում բաղկացած է ջրից:
- Խնձորի քացախ. այն կօգնի կարգավորել կալիումի մակարդակը, որը կարող է փոփոխվել օրգանիզմում հեղուկի պահպանման պատճառով:
- Կանաչ թեյ. այն հիանալի միզամուղ ու հակաօքսիդանտ է:
- Նարինջ. շնորհիվ վիտամին С-ի պարունակության, նարիջը խթանում է երիկամների աշխատանքն ու արագացնում է թունավոր նյութերի դուրս բերման պրոցեսը:
- Արտիճուկ. այն օգտագործվում է նիհարելու համար օգտագործվող եփուկների պատրաստման համար, քանի որ այն ունի միզամուղ հատկություններ:
- Լոռամիրգ. այն կանխում է միզուղիների հիվանդությունների առաջացումն ու հանդիսանում է լավագույն հակաօքսիդանտներից մեկը:
- Խատուտիկ. այն հանդիսանում է օրգանիզմից ավելորդ հեղուկը դուրս բերող լավագույն բույսերից մեկը:
- Մաղադանոս. այն նպաստում է օրգանիզմից հեղուկի դուրս բերմանը, այդ պատճառով վերջինիս եփուկը օգտագործվում է նիհարելու համար ու սրտի մի շարք հիվանդությունների դեպքում:
- Սոխ. այն խորհուրդ է տրվում բոլոր նրանց, ովքեր հակված են ռևմատիզմի, երկամային անբավարարության ու հոդատապի:
Զբաղվել սպորտով
Հարկավոր է կանոնավոր զբաղվել սպորտով. ոտքով քայլել, հեծանիվ վարել, վազել, լողալ և այլն: Զբաղվեք այն ամենով, ինչը ձեզ դուր է գալիս ու հիշեք, որ օրգանիզմում հեղուկի պահպանումը կարող է պայմանավորված լինել նստակյած կենսակերպով, այդ պատճառով ֆիզիկական վարժությունները շատ օգտագկար են օրգանիզմի համար: Նրանք նպաստում են օրգանիզմի յուրաքանչյուր օրգանի ճիշտ աշխատանքին:
Խուսափեք նատրիում պարունակող մթերքներից
Ինչպես արդեն նշեցինք, աղը խթանում է օրգանիզմում հեղուկի պահպանում, ինչը նշանակում է, որ այն հարկավոր է հնարավորինս քիչ օգտագործել: Հարկավոր է հաշվի առնել նաև այն, որ ամենաօրյա մեր օգտագործվող մթերքների մի մասը պարունակում են մեծ քանակությամբ նատրիում(երշիկները, պահածոները, ալկոհոլն ու մի շարք այլ մթերքներ):
Մասնագետները խորհուրդ են տալիս ուտեստների մեջ ավելացնել շատ քիչ աղ, քանի որ այն կարող է առաջացնել երիկամների քարերի հիվանդություն, ստամոքսի քաղցկեղ և համային զգայնության նվազում:
Կալիումով հարուստ մթերքներ
Այս տարրը անփոխարինելի է օրգանիզմում բալանսի պահպանման համար: Կալիումը հանդիսանում է էլեկտրոլիտներից մեկը, որը պատասխանատու է արյան ճնշման կառավարման համար ու օրգանիզմից դուրս է բերում նաև հեղուկը: Կալիումը առկա է որոշ մթերքներում, օրինակ, կաղամբում, բազուկում, կարտոֆիլում, ավոկադոյում և այլն:
Մագնեզիումով հարուստ մթերքներ
Մագնեզիումը ևս օգնում է օրգանիզմից դուրս բերել հեղուկը: Այն նաև կանխում է սրտի հիվանդությունների առաջացումն ու կառավարում է ինսուլինի արտազատումը: Մագնեզիումը թեթևացնում է միգրենն ու նվազեցնում է 2-րդ տիպի շաքարային դիաբետով հիվանդանալու հավանականությունը:
Մթերքներ, որոնք խորհուրդ է տրվում օգտագործել
- Թեփ. օրինակ ցորենի կամ վարսակի, քանի որ նրանք հարուստ են մագնեզիումով:
- Չոր խոտեր. հատուկ ուշադրություն դարձրեք համեմի, անանուխի և մաղադանոսի վրա, քանի որ նրանք ոչ միայն հանդիսանում են մագնեզիումի աղբյուր, այլ նաև ճաշատեսակների հիանալի հավելում:
- Կտավատի սերմեր. նրանք հանդիսանում են հակաօքսիդանտներ, կանխում են սրտի հիվանդությունների առաջացումն ու սնուցում են օրգանիզմը մագնեզիումով:
- Արևածաղիկի սերմեր. նրանք պարունակում են մագնեզիում ու վիտամին Е:
- Կաթ. կաթը պարունակում է մեծ քանակությամբ մագնեզիում, վիտամիններ՝ А, D ու Е:
Եվ ի վերջո.
Հանգիստը անհրաժեշտ է հողուկի պահպանման կանխման համար: Եթե ձեր ոտքերը այտուցվել են, կարող եք նրանք մի փոքր բարձրացնել և նման վիճակում հանգստանալ:
Ամեն դեպքում նման խնդրի առաջացման դեպքում ցանկալի է խորհրդակցեք բժշկի հետ` ավելի լուրջ խնդիրներից խուսափելու համար: Եվ իհարկե սնվել բազմազան ու առողջ սննդակարգով:
Եղեք առողջ:
Նյութը հրապարակման պատրաստեց zNews-ը
Տեղեկացրե՛ք Ձեր մտերիմներին