Ատամների դեղնությունը դանդաղ, բայց կայուն գործընթաց է:
Շատ մթերքներում պարունակվող թթուն քայքայում է ատամների էմալը և ցույց է տալիս դենտինը՝ ներքին շերտը, որը գտնվում է ատամի էմալի տակ:
Ատամները ամենից շատ կարող են վնասել հետևյալ մթերքները.
Սուրճ և թեյ
Թեյն ու սուրճը կարելի է խառնել կովի, սոյայի կամ վարսակի կաթի: Դա զգալիորեն կնվազեցնի այդ ըմպելիքների բացասական ազդեցությունը:
Կարմիր գինի
Մեկ գավաթ գինին շատ օգտակար է մեր առողջության համար, ուստի պետք չէ հրաժարվել դրանից, պարզապես այն խմելուց հետո պետք է մաքրել ատամները:
Կոկա-կոլա
Կոկա-կոլան և այլ գազավորված ըմպելիքներ մեծապես վնասում են ատամները: Հրաժարվեք դրանց օգտագործումից:
Պաղպաղակ և մրգային սառույց
Դրանցում չափազանց շատ քիմիական հավելումներ կան՝ քաղցրացուցիչներ և թթուներ, որոնք պաղպաղակին գրավիչ տեսք են տալիս:
Մուգ գույների մրգային և բանջարեղենային հյութեր
Բազուկի, լոռամրգի, հաղարջի, մոշի հյութերը շատ օգտակար են առողջության համար, բայց մուգ գույնի բոլոր բանջարեղեններն ու մրգերը պարունակում են թթուներ, որոք վնասում են էմալը:
Սոյայի սոուս
Այն նույնպես վնասակար է ատամների էմալի համար:
Բալզամիկ քացախ
Կանաչ աղցանն ատամների էմալը կպաշտպանի թթուների ազդեցությունից: Հնարավորինս հաճախ կերեք կանաչ աղցան՝ էմալը պաշտպանելու համար:
Ինչպես կանխել ատամների էմալի մգեցումը
Հետևեք սննդակարգին: Էմալը պաշտպանեք սննդում առկա թթուներից:
Ամեն օր մեկ խնձոր կերեք: Դա կպաշտպանի էմալը, կամրացնի ատամները:
Ուտելուց հետո մեկ բաժակ ջուր խմեք: Դա կհեշտացնի թքարտադրությունը և կխուսափեք դեղին ատամներից:
Ատամները մաքրեք ամեն անգամ ուտելուց հետո:
Կա ևս մեկ ավանդական միջոց՝ ատամներին քսեք բանանի կեղևի ներսի մասը:
Նյութը հրապարակման պատրաստեց zNews-ը
Կիսվե՛ք Ձեր ընկերների հետ