Ինչո՞ւ է հարկավոր հաց ուտել

Like on FB:

Ավելորդ քաշից ազատվել ցանկացողներն առաջին հերթին՝ հրաժարվում են հացից, բայց չի կարելի ասել, թե սա ամենաճիշտ որոշումն է։

Հացը սննդակարգի կարևորագույն էլեմենտներից է, որն օրգանիզմին անհրաժեշտ մի շարք օգտակար նյութեր է պարունակում՝ ամինաթթուներ, ածխաջրեր, վիտամիններ, սպիտակուցներ, ճարպեր և բջջանյութ։

Հենց այդ պատճառով այս մթերքից ամբողջությամբ հրաժարվելն այնքան էլ հիմնավոր չէ։

Խորհուրդ է տրվում նախապատվություն տալ խոշոր աղացած ալյուրից պատրաստված հացին։

Այն ավելի շատ օգտակար նյութեր ու միկրոէլեմենտներ է պարունակում։

Ամբողջական հացահատիկից պատրաստված հացը մանրաթելերի աղբյուր է, որոնք կարող են օգնել կանխարգելել սիրտ-անոթային հիվանդությունների և հաստ աղու հիվանդությունների առաջացումը։

Ամբողջական հացահատիկը մեծ քանակով վիտամին B և սպիտակուցներ է պարունակում։

Ցորենի ալյուրից պատրաստված հաց։ Սա չի կարելի համարել ամենաօգտակար հացը։ 100 գրամ հացը պարունակում է 270 կիլոկալորիա և 2.9 գրամ ճարպ։ Այս հացն արագ է յուրացվում։ Ածխաջրերը հայտնվում են արյան մեջ, գլյուկոզայի արտանետման պատճառ դառնում, ինչի հետևանքով ախորժակը մեծանում է։ Բացի այդ՝ ցորենի ալյուրից պատրաստված սպիտակ հացը մեծ քանակով սնձան է պարունակում, ինչը կարող է հանգեցնել աղիների դանդաղ աշխատանքի։

Տարեկանի հաց։ Այս հացը մեծ քանակով բջջանյութ, լիզին է պարունակում։ Այն օրգանիզմից դուրս է բերում վտանգավոր նյութերը, օգտակար է ավիտամինոզի, շաքարային դիաբետի, փորկապության դեպքում։ Բացի այդ՝ հացի այս տեսակն օգնում է կարգավորել նյութափոխանակությունը։

Ուշադրություն դարձրեք այն հանգամանքին, որ հացի այս տեսակը հակացուցված է բարձր թթվայնության դեպքում։ Եթե հացը պատրաստված է միայն տարեկանի ալյուրից, այն դժվարամարս է դառնում։ Դրա մշակման ընթացքը հեշտացնելու համար սովորաբար ավելացվում է նաև ցորենի ալյուր։ Արդյունքում՝ այս հացը լավ է յուրացվում օրգանիզմի կողմից։

Հնդկաձավարի ալյուրից պատրաստված հաց։ Այս հացը ևս օրգանիզմին անհրաժեշտ ամինաթթուներ է պարունակում։ Այն հարուստ է կալիումով, ֆոսֆորով, երկաթով, ցինկով, սելենով, մագնեզիումով, մանգանով, հակաօքսիդանտներով, B, E խմբի վիտամիններով։ Օգտակար է անոթների հիվանդության դեպքում։

Հացահատիկ։ Մուգ հաց՝ հացահատիկներով։ Պարունակում է կալիում, նատրիում, մոլիբդեն, ֆոսֆոր, յոդ, երկաթ, կալցիում, մեծ քանակով B խմբի, A, E վիտամիններ: Բարենպաստ ազդեցություն է ունենում նյութափոխանակության վրա, հագեցնում է, կարգավորում է աղիների միկրոֆլորան։

Թեփի հաց։ Մեծ քանակով բջջանյութեր հանքանյութեր, վիտամիններ ու սպիտակուցներ է պարունակում։ Ամրացնում է իմունիտետը, օրգանիզմից դուրս բերում ալերգեններն ու տոքսինները։ Օգնում է կանխարգելել աղեստամոքսային տրակտի հիվանդությունների զարգացումը, նպաստում է քաշի նվազեցմանը, այդ պատճառով էլ դիետիկ է համարվում։

Առանց խմորիչի հաց։ B խմբի վիտամիններ է պարունակում։ Չի վնասում աղիքային միկրոֆլորային, նպաստում է աղիների աշխատանքին, ինչպես նաև հակաբորբոքային հատկություններ ունի։ Բացասական կողմերից մեկն այն է, որ այս հացին հաճախ քիմիական միջոցներ են ավելացնում՝ հոտն ու համը լավացնելու համար։

Նյութը հրապարակման պատրաստեց zNews

Տեղեկացրե՛ք Ձեր մտերիմներին

Popular

Ամենօրյա սեքսի 15 առավելությունները
Տղամարդկային 6 պահանջարկ, որոնց մասին պետք է իմանա յուրաքանչյուր կին
8 բան, որ տղամարդիկ անում են ՄԻԱՅՆ այն կնոջ հետ, ում սիրում են
Ինչն է գրգռում կանանց և տղամարդկանց
5 բան, որ տղամարդը անում է միայն սիրելի կնոջ համար
Մարմնի տարբեր մասերը համբուրելու իմաստը` ըստ հոգեբանության
Լևոն Արոնյանը և կինը բալիկի են սպասում․ Անիտան կլորիկացած փորիկով լուսանկար է հրապարակել
Ի՞նչ կարելի է անել, որ տղամարդը կարոտի ձեզ. 8 հիանալի խորհուրդներ
Այլևս նորաձև չէ. գեղեցկության 8 թրենդ, որ արդեն վաղուց դուրս են եկել նորաձևությունից

Latest

7 բան, որոնք մշտապես էժանագին տեսք են հաղորդում
«Իմ խորին շնորհակալությունն եմ հայտնում բոլոր նրանց, ովքեր անհանգստացել էին իմ առողջական վիճակի համար». Աշոտ Ղազարյան
10 անխուսափելի բան, որ պատահում է, երբ դու սիրուհի ես
Ինչպես Լիանա Հակոբյանին հաջողվեց նիհարել 26 կիլոգրամով․ դերասանուհին բացահայտում է գաղտնիքը
Ի՞նչ դաջվածք է ձեզ առավել համապատասխանում՝ ըստ ձեր հորոսկոպի նշանի
Անհավատարիմ կնոջ 15 նշան
Գոհար Ավետիսյանը ընտանիքի հետ Հայաստանում է (ֆոտո)
Ընտրեք ձեր պաղպաղակը և պարզեք, թե ինչ է ձեզ սպասվում ապագայում
«Ինձ համար մերժելի են մեր ազգին պառակտողները, թուրքի դիմաց ծնկողները․․․». Գոհար Գասպարյան