Հետազոտողները հաստատել են, որ նռան մզվածքը կարող է կանխել և/կամ վերացնել սրտի հիվանդության հետ կապված առաջնային պաթոլոգիան (ճարպային նյութերի կուտակումով պայմանավորված կորոնար շնչերակների առաջընթաց գրանցող հաստացման դեպքում):
Ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ նռան մզվածքն արդյունավետորեն՝
- Նվազեցնում է զարկերակների խցանումը
- Նվազեցնում է օքսիդացնող սթրեսի մակարդակը
- Նվազեցնում է քիմիական ինդիկատորի մակարդակը, որը կապված է զարկերակներում բորբոքման հետ
- Նվազեցնում է լիպիդների կուտակումները սրտամկանում
- Նվազեցնում է սրտի լայնացման ռիսկը
- Նվազեցնում է պաթոլոգիան, որը տեսանելի է էլեկտրասրտագրման ժամանակ
Սա այսպիսի առաջին հետազոտությունը չէ: 2004 թ. «Կլինիչեսկոյե պիտանիե» ամսագրում հրապարակվել են 3 տարվա կլինիկական ուսումնասիրության արդյունքները, որը պարզել է, որ ամեն օր նռան հյութի օգտագործումը կարող է մեկ տարում շտկել քնային զարկերակ ստենոզի դեգրադացիան ընդհուպ մինչև 29%:
Գաղտնիք չէ, որ խոլեստերինի մակարդակի նվազեցման համար պետք են ստատիններ՝ դեղ, որը նվազեցնում է լյարդում խոլեստերինի արտադրությունը, ինչի շնորհիվ՝ նվազում է արյան մեջ խոլեստերինի քանակը:
Ցավոք, ստատիններ ընդունելու հետ կապված են շատ անբարենպաստ կողմնակի ազդեցություններ, իսկ կատարված ուսումնասիրությունները ցույց են տալիս, որ նուռն ունի զարմանալի հատկություններ առողջության համար և փաստացի կարող է բերել նրան, որ նռան հյութը գոյություն ունեցող դեղերի բնական փոխարինիչ դառնա: Նռան հյութը բնական այլընտրանք է, որն օգնում է մաքրել զարկերակները և կանխել սրտի հիվանդությունները:
Նուռը հայտնի է օրգազնիամի համար իր օգտակարությամբ`
1. Նուռը շատ կարևոր սննդանյութեր է պարունակում
Մեկ բաժակ նռան սերմերը պարունակում են 144 կալորիա, 7 գ. բջջանյութ, 3 գ. սպիտակուց, վիտամին С, վիտամին К, ֆոլաթթու և կալիում: Ունեն նաև հակաօքսիդանտների տպավորիչ մակարդակ, որոնք օգնում են կանխել թթվեցումից բջիջների վնասումը:
2. Նուռը պարունակում է 2 հզոր բուսական միացություն
Punicalagins՝ չափազանց հզոր հակաօքսիդանտներ, որոնք հայտնաբերվել են նռան հյութի և կեղեևի մեջ, իսկ նռան սերմերը պարունակում են ճարպային թթուների հիմնական աղբյուրը՝ punicic թթու (նռան սերմերի յուղ): Այս երկու միացությունները պատասխանատու են առողջության համար օգտակարության առավել մեծ մասի համար:
3. Նուռը հակաբորբոքային հատկություն ունի
Նռան հակաբորբոքային հատկությունն այն դարձնում է իդեալական օրգանզիմում բորբոքումը նվազեցնելու համար, ինչն օգնում է կանխել սրտանոթային հիվանդությունները, քաղցկեղը, 2-րդ տիպի շաքարային դիաբետը, Ալցհեյմերի հիվանդությունը, ճարպակալումը:
4. Նուռն օգնում է նվազեցնել արյան ճնշումը
Եվս մեկ ուսումնասիություն ցույց է տվել, որ պրական նռան 150 մլ հյութ օգտագործելու դեպքում երկու շաբաթվա ընթացքում արյան բարձր ճնշում ունեցող մարդկանց շրջանում դիտվել է արյան ճնշման զգալի նվազում և նորմալացում: Այլ հետազոտություններ նույն արդյունքն են ունեցել՝ նշելով, որ նռան հյութը կարող է նվազեցնել արյան ճնշումը և նվազեցնել սրտի նոպաների և կաթվածի ռիսկը:
5. Նուռը կարող է օգնել պայքարել բակտերիալ և սնկային վարակների դեմ
Նռան բուսական միացությունները նաև հզոր բուժիչ հատկություններ ունեն, որոնք կարող են օգնել պայքարել օրգանիզմում վնասակար բակտերիաների դեմ: Ապացուցվել է, որ դրանք կարող են օգտակար լինել բակտերիաների որոշ տեսակների և սնկային վարակների դեմ պայքարում:
Դիտեք ստորև բերված տեսանյութը՝ իմանալու համար, թե ինչպես նռան թարմ հյութ պատրաստել տնային պայմաններում:
Նյութը հրապարակման պատրաստեց zNews-ը
Տեղեկացրե՛ք Ձեր մտերիմներին