Գետնախնձորն արդեն վաղուց է օգտագործվում ժողովրդական բժշկության մեջ:
Բացի այդ, այն պարունակում է շատ քիչ քանակությամբ կալորիաներ (100 գրամում ընդամենը 73 կկալ), ինչի շնորհիվ հիանալի միջոց է ավելորդ քաշից ազատվելու համար:
Այն անվտանգ է նույնիսկ մարսողական համակարգի խանգարումներ ունեցողների համար, քանի որ հարուստ է սննդային մանրաթելերով, որոնք բարելավում են մարսողական գործընթացները:
Բացի այդ, գետնախնձորը հարուստ է նաև մի շարք կարևոր վիտամիններով ու հանքանյութերով:
Այն պարունակում է մեծ քանակությամբ կալիում, որը կարգավորում է արյան ճնշումը, ինչպես նաև սրտի և մկանների աշխատանքը:
Այս հանքանյութը նաև կարգավորում է օրգանիզմում ջրի մակարդակը և նյարդային ազդակների փոխանցումը:
Կես բաժակ գետնախնձորը պարունակում է կալիումի օրական չափաբաժնի 20%-ը:
Այն նաև պարունակում է մի շարք այլ սննդարար նյութեր, ինչպիսին են ինսուլինը, կալցիումը, երկաթը, մագնեզիումը, A, B, C և D վիտամինները, ինչպես նաև անփոխարինելի ամինաթթուներ:
Գետնախնձորը կարել է օգտագործել հում վիճակում, խաշած կամ խորոված:
Շատերը նախընտրում են պատրաստել գետնախնձորով աղցան կամ նույնիսկ ապուր:
Գետնախնձորով ապուրի բաղադրատոմսը
Բաղադրությունը.
- գետնախնձորի 4 պալար,
- 2 միջին չափի գազար,
- 1 մաղադանոսի արմատը և տերևները,
- 1 ճ.գ. ալյուր (առանց գլյուտենի),
- 3 ճ.գ. ձիթայուղ,
- 150 գրամ կարտոֆիլ,
- մի պտղունց աղ և համեմունքներ՝ ըստ ճաշակի:
Պատրաստման եղանակը.
Գազարն ու մաղադանոսը կտրատել և տապակել ձիթայուղի մեջ:
Երբ դրանք ստանան շագանակագույն երանգ, ավելացնել մի փոքր ալյուր և 1 լիտր ջուր (աղով):
Գետնախնձորը մաքրել և բաժանել խորանարդիկների, այնուհետև մնացած բանջարեղենն ավելացնել խառնուրդին և շարունակել եփել, մինչև կարտոֆիլն ու գետնախնձորը փափկեն:
Գետնախնձորով աղցանի բաղադրատոմսը
Բաղադրությունը.
- գետնախնձորի 2 պալար,
- 2 հատ կանաչ խնձոր,
- 1 ճ.գ. նարնջի հյութ,
- ձիթայուղ:
Պարտաստման եղանակը.
Խնձորներն ու գետնախնձորները կեղևազրկել, այնուհետև քերիչով մանրացնել, ավելացնել նարնջի հյութն ու ձիթայուղը, լավ խառնել և մատուցել որպես թարմ աղցան:
Նյութը հրապարակման պատրաստեց zNews-ը
Տեղեկացրե՛ք Ձեր մտերիմներին