Ուրցը(Чабрец) եզակի խոտաբույս է, որը մարդու կողմից օգտագործվում է անհիշելի ժամանակներից:
Այն շատ արժեքավոր է իր անկրկնելի բույրի ու ուժեղագույն բուժիչ հակաբակտերիալ, վերքամոքիչ, ցավազրկող, խորխաբեր ու մի շարք այլ հատկությունենր:
Ինչպես նաև այն կարգավորում է նյութափոխանակությունը:
Ուրցով թեյ
Ուրցով թեյի օգտակարությունը բավականին մեծ է, այն հանդիսանում է վիտամինների, եթերայուղերի, դաբաղանյութերի ու թթուների իսկական աղբյուր:
Անքննության դեպքում խորհուրդ է տրվում օգտագործել ուրցի չորացրած ծաղիկներով թեյ:
Այդ թեյը օգնում է ազատվել նաև ռևմատիզմի ու արթրիտի ցավերից:
Այս բույսը լայնորեն օգտագործվում է թոքերի տարբեր հիվանդությունների՝ ասթմայի, բրոնխիտի, կապույտ հազի, տրախեիտի ժամանակ:
Ուրցով ըմպելիքներ
1. Բաղադրատոմս 1
1/4 բաժակ ջրի մեջ լցրեք 1 թ/գ չոր ուրց: Հասցրեք այն եռման ջերմաստիճանի ու թողեք թրմվի 10 րոպե: Լցրեք այն բաժակի մեջ, վրան ավելացրեք եռման ջուր, թողեք այդպես 5-7 րոպե ու քամեք:
2. Բաղադրատոմս 2
Թեյամանի մեջ լցրեք 3 թ/գ սև թեյ ու 2 թ/գ չորացրած ուրց, վրան ավելացրեք եռման ջուր ու թողեք թրմվի: Շաքարավազ կամ մեղրը կարող եք ավելացնել ըստ նախասիրության:
3. Բաղադրատոմս 3
Հավասար քանակությամբ իրար խառնեք ուրցը, անանուխն ու խնկածաղիկը(душица): Ստացված խառնուրդից 1 ճ/գ լցրեք թեյամանի մեջ, վրան ավելացրեք եռման ջուր ու թողեք թրմվի: Նման ըմպելիքը արդյունավետ օգնում է նևրոզի, անքնության, տարամադրության անկման ու գերհոգնածության դեպքում:
Բույսի մեջ թիմոլի բարձր պարունակության պատճառով այն հակացուցված է գաստրիտով, վահանագեղձի հիպերֆունկցիայով ու դիաբետով հիվանդներին: Հղիներին ու երեխաներին ուրցով թեյ օգտագործելուց առաջ խորհուրդ է տրվում խորհրդակցել բժշկի հետ՝ չափաքանակը ճշտելու համար:
Այդ ըմպելիքը հարմար է տարվա ցանկացած եղանակին. ամռանը այն զովացնում է, իսկ ձմռանը տաքացնում:
Նյութը հրապարակման պատրաստեց zNews-ը
Տեղեկացրե՛ք Ձեր մտերիմներին