Թունավոր սպասքի 4 տեսակ, որոնցից պետք է հնարավորինս շուտ ազատվել

Like on FB:

Այսօր մեզանից շատերն են փորձում հետևել առողջ սննդի կանոններին։

Սակայն ոչ բոլորը գիտեն, որ սպասքը, որը մենք օգտագործում ենք սնունդ պատրաստելու համար, նույնքան կարևոր է, որքան սնունդը։

zNews-ը կազմել է սպասքի ամենավտանգավոր տեսակների ցանկը և առաջարկում է դրանց առավել անվտանգ փոխարինողները։

1. Տեֆլոնե սպասք

Տեֆլոնը այս ցուցակում թերևս ամենավտանգավոր «հանցագործն» է։ Չկպչող հատկությունը այս սպասքին տալիս է ՊՏՖԷ (պոլիտետրաֆտորէթիլեն) պարունակող ծածկույթը։ Այս պլաստիկե պոլիմերը 300 Ցելսիուս տաքանալու դեպքում թունավոր նյութեր է արտադրում։ Սրա գոլորշիները կարող են պոլիմերային տենդ առաջացնել, որը նաև տեֆլոնային գրիպ է կոչվում։ Այն ոչ միայն վնասակար է մարդու համար, այլև մահացու է թութակների և տնային այլ թռչունների համար։ Տեֆլոնային սպասքի բաղադրության մեջ ևս մեկ վտանգավոր քիմիական միացություն կա. ՊՖՕԹ (պերֆտորօկտանային թթու), որը նպաստում է քաղցկեղի մի քանի տեսակների զարգացմանը։

Չկպնող սպասքի մի քանի տեսակներ չունեն իրենց մեջ այս միացություններից, օրինակ գրանիտե ծածկույթով սպասքը։ Սակայն դրանց ծածկույթը շուտ մաշվում է և այդ ժամանակ արդեն դրանք նույնպես անվտանգ չեն համարվում։

Այլընտրանք է չուգունը. չուգունից պատրաստված սպասքը անվտանգ է և դիմացկուն։

2. Ալյումինե սպասք

Ալյումինը նեյրոտոքսիկ մետաղ է։ Օրգանիզմում դրա ավելցուկը կարող է հանգեցնել կենտրոնական նյարդային համակարգի հիվանդությունների։

Սրան այլընտրանք է ապակին։ Ապակե սպասքը տոքսիկ նյութեր չի արտազատում, այն ամուր է, էկոլոգիապես մաքուր։

3. Պղնձե սպասք

Ինչպես և այլ ծանր մետաղներ, պղինձը նույնպես քիչ քանակությամբ անհրաժեշտ է օրգանիզմին, սակայն դրա ավելցուկը կարող է ծանր մետաղային թունավորման բերել։

Սրան այլընտրանք է չժանգոտվող մետաղից սպասքը։ Այն համեմատաբար թեթև է, կայուն է վնասվածքների նկատմամվ և նաև հակակպչուն հատկություն ունի։

4. Կերամիկական ծածկույթով սպասք

Կերամիկական ծածկույթով սպասքը առաջին հայացքից անվտանգ է թվում, սակայն դա այդպես է միայն 100 տոկոսանոց կերամիկայի դեպքում։ Իսկ կերամիկական ծածկույթը իր մեջ շատ հաճախ վտանգավոր բաղադրիչներ է պարունակում։

Թեթև կերամիկական ծածկույթը մի քանի ամսում արդեն վնասվում է և արճիճն ու կադմիումը սնունդի մեջ են թափանցում։ Արճիճի թունավորումը ամենավտանգավորներից մեկն է օրգանիզմի համար։ Ազատվեք ձեր կերամիկական թավաներից, եթե դրանք արդեն վնասված են։

Սրան այլընտրանք է միայն 100 տոկոսանոց կերամիկայից պատրաստված սպասքը։

Նյութը հրապարակման պատրաստեց zNews

Տեղեկացրե՛ք Ձեր մտերիմներին

Popular

ԹԵՍՏ․ Ո՞վ է ամենահարուստ կինը, 99% սխալ պատասխան է տալիս
Թեստ. Կճանաչե՞ք հայտնի հայերին՝ նայելով միայն նրանց աչքերին
9 գաղտնիք, որ կանայք երբեք չեն ասում տղամարդկանց
Ֆոտոշոփի վարպետը վերադարձել է էլ ավելի զվարճալի խմբագրումներով (20 Photo)
Կնոջ 6 թերություն, որոնք վանում են տղամարդկանց
ԹԵՍՏ․ Այս նկարում կա մեկ ԿՈՊԻՏ սխալ, որքա՞ն արագ կգտնեք այն
Հայտնի են հիգիենայի միջոցները, որոնք քաղցկեղ են առաջացնում
Արդյունավետորեն նիհարելու 3 մատչելի եղանակ. էնդոկրինոլոգի խորհուրդները
Տղան ծնվում է այն ժամանակ, երբ կինն ավելի ուժեղ է ամուսնուց

Latest

Քսենիա Սոբչակը ռեպորտաժ է նկարահանել ՀՀ-ում տիրող իրավիճակի մասին (Video)
5 գործոն, որոնք բարձրացնում են գլխուղեղի կաթվածի հավանականությունը
Թեստ հանելուկ․ Գուշակեցի՞ք, թե որ համեմունքն էր
Ի՞նչ է հաստ աղիքի պոլիպն ու որ դեպքերում է այն վտանգավոր
Սուպեր Սաքոն նշանվել է. Ո՞վ է ռեփերի սիրելին (Photo, Video)
Ինչի՞ց են վախենում կանայք…
Ի՞նչ է տեղի ունենում օրգանիզմի հետ համբույրի ժամանակ
Փորի ճարպից ազատվելու էֆեկտիվ եղանակ` ընդամենը 1 օրում. 100% աշխատող միջոց
Ինչպես գայթակղել և պահել տղամարդուն