Ալկոհոլի, ճարպոտ եւ տապակած մթերքների օգտագործումը քայքայում է ենթաստամոքսային գեղձը, «Մոսկվա 24»-ին ասել է գաստրոէնտերոլոգ, սննդաբան Նուրիա Դիանովան։
Մասնագետը նշել է, որ ենթաստամոքսային գեղձին մարսողության դիրիժոր են անվանում։
Ալկոհոլի օգտագործումը վնասում է դրա բջիջները եւ ժամանակի հետ պանկրեոնեկրոզ է առաջացնում:
«Սա մի վիճակ է, երբ ենթաստամոքսային գեղձը սուր ալկոհոլային պանկրեատիտի դեպքում սկսում է բորբոքվել: Առաջանում է բուն գեղձի այտուցվածություն, խախտվում է հյութի արտահոսքը եւ ենթաստամոքսային գեղձը սկսում է ինքնամարսվել։ Նա այտուցի պատճառով չի կարողանում արտազատել, իսկ այտուցը պայմանավորված է ալկոհոլի եւ նրա քայքայման արտադրանքի ավելորդ ազդեցությամբ, ուստի պանկրեոնեկրոզը վտանգավոր բան է»,- ասել է Դիանովան:
Միաժամանակ, փորձագետը նշել է, որ ենթաստամոքսային գեղձի հետ կապված խնդիրներ կարող են նկատվել նաեւ վատ սովորություններ չունեցողների մոտ։ Մասնավորապես, պանկրեատիտը կարող է զարգանալ լեղաքարային հիվանդություն ունեցող մարդու մոտ, որը առողջ չի սնվում։
«Նա ուշ-ուշ է ուտում, բայց հետո անմիջապես օգտագործում է ճարպի չափաբաժին եւ տապակած սնունդ: Այս ֆոնին նա կարող է քար ունենալ լեղապարկում, որը կփակի ծորանը եւ խոլեցիստոպանկրեատիտ կառաջացնի»,- ասում է Դիանովան։
Այս դեպքում պանկրեատիտը պայմանավորված է նրանով, որ քարը դուրս է գալիս լեղապարկից՝ փակելով ընդհանուր լեղածորանն ու ենթաստամոքսային գեղձի ծորանը, ասել է մասնագետը։
«Ստացվում է, որ ֆերմենտները գնալու տեղ չունեն, եւ ենթաստամոքսային գեղձը սկսում է ինքն իրեն քայքայել: Լեղաքարային հիվանդության հետ կապված պանկրեատիտ առաջանում է նույնիսկ եթե մարդը չի խմում եւ չի ծխում, բայց ունի այլ ոչ ճիշտ սովորություններ»,- ասում է գաստրոէնտերոլոգը։
Նյութը հրապարակման պատրաստեց zNews-ը
Կիսվե՛ք Ձեր ընկերների հետ