Միջինում մարդու մարմնում՝ ոսկորներում, ատամներում, սրտում և անգամ արյան մեջ, որպես կանոն, պարունակվում է 30-60 գրամ մագնեզիում: Մարդու մարմնի յուրաքանչյուր բջիջ այս հանքանյութի կարիքն է զգում, որպեսզի կարողանա նորմալ կերպ աշխատել: Մագնեզիումը մասնակցում է մարդու օրգանիզմի ավելի քան 300 նյութափոխանակային գործընթացի: Այդ պատճառով շատ կարևոր է պահպանել օրգանիզմում մագնեզումի բավարար մակարդակը: Մինչդեռ, զարգացած երկրներում, բնակչունթյան կեսից ավելին տառապում է մագնեզումի դեֆիցիտից:
Ժամանակակից մարդու լարված կենսակերպը ստիպում է օրգանիզմին ծախսել անգամ օրգանիզմի պահուստային նյութերը, որպեսզի ինչ որ կերպ այդ լարվածությունը փոխհատուցի:
Այլ կերպ ասած, մարդը ծախսում է ավելի շատ մագնեզիում, քան ստանում է և ավելի քան կարող է իրեն թույլ տալ: Մագնեզիումի օրական թույլատրելի չափաքանակը հասուն մարդու համար կազմում է մոտավորապես 500-1000 մգ:
Իսկ ինչի կարող է տեղի ունենալ, եթե հնարավոր չլինի համալրել օրգանիզմում մագնեզիումի պաշարը:
Մագնեզումի դեֆիցիտի ախտանշանները իրենց մեջ ներառում են ջղաձգումներ, արյան խտացում, ոտքի մկաներում ջղակծկումներ, միգրեն, անհանգստություն, դեպրեսիա, սրտանոթային համակարգի հիվանդություններ, արյան մեջ շաքարի մակարդակի տատանումային փոփոխություններ, քրոնիկ հոգնածություն, անքնություն և օստեոպորոզ: Մագնեզիումի բավարար քանակություն պարունակող դիետաները կարող են անգամ հանգստացնել Ալցհեյմերի հիվանդության ախտանշանները, իսկ որոշ գիտնականներ կարծում են, որ Ալցհեյմերի հիվանդությունը նաև առաջանում է ուղեղում մագնեզիումի դեֆիցիտի հետևանքով:
Օրգանիզմում մագնեզիումի դեֆիցիտը մասնագետները կապում են նաև 2-րդ տիպի շաքարային դիաբետի ու նյութափոխանակային համախտանիշ հիվանդությունների առաջացման հետ:
Մագնեզիումը մարդու մարմնի ու մտքի համար
Օրգանիզմում մագնեզումի դեֆիցիտի դեպքում հարկավոր է որքան հնարավոր է արագ սննդակարգի մեջ ընդգրկել այնպիսի մթերքներ, որոնք պարունակում են բավարար քանակությամբ մագնեզիում: Դրանք են կանաչ տերևավոր բանջարեղենները, ինչպես օրինակ սպանախն ու կաղամբը, ձուկը, ավոկադոն, սև շոկոլադը, ամբողջական ցորենի ալյուրից պատրաստված թխվածքները, ընդեղենը, ընկույզն ու տարբեր տեսակի սերմերը: Կարելի է նաև օգտագործել բարձր որակի դիետիկ հավելումներ, որոնք պարունակում են մագնեզիում: Որակյալ դիետիկ հավելումները պետք է պարունակեն մագնեզումի 4 միացություններ՝ գլիցիանատ, մալատ, օրոտատ ու տաուրինատ, քանի որ այդ միացությունները մարդու օրգանիզմի կողմից ավել լավ են յուրացվում քան մյուսները:
Փորձենք հասկանալ, թե ինչպիսի ազդեցություն են նրանք թողնում մարդու օրգանիզմի վրա
• Մագնեզիումի գլիցինատը դրական ազդեցություն է թողնում մարդու մտքի վրա
• Այն օգնում է հաղթահարել անհանգստությունը, դյուրագրգռությունը, անքնությունը, կոնցենտրացիայի բացակայությունն ու հիստերիան
• Այն կարգավորում է աղիների աշխատանքն ու օգնում է պայքարել լուծի դեմ
• Թեթևացնում է մի շարք քրոնիկ հիվանդությունների ընթացքը
• Նվազեցնում է անզգայնությունը, անկառավարելի լացի ու դեպրեսիայի նոպաները
• Բարելավում է մտքի սրությունն ու օգնում է մարդուն թուլանալ:
Մագնեզիումի օրոտատը օգնում է մարդու մարմնին
• Այն օգնում է մարզիկներին հնարավորինս քիչ հոգնել սպորտով զբաղցելու ժամանակ
• Արագացնում է ԴՆԹ-ի սինթեզն ու վերականգնում է սիրտը:
Մագնեզիումի մալատը օգնում է մարդու մկաններին
• Այն օգնում է մարդու օրգանիզմին հաղթահարել ֆիբրոմիալգիամ
• Ազատում է մկանային հոգնածությունից
• Թուլացնում է նախադաշտանային սինդրոմի ազդեցությունն ու թուլացնում է գլխացավը
• Բարելավում է մարսողությունը
• Ուժ է հաղորդում:
Մագնեզումի տաուրինատը օգնում է սրտին
• Նպաստում է սրտանոթային համակարգի ամրացմանը
• Կանխում է միգրենը
• Ճնշում է արագ սրտխփոցն ու առիթմիան:
Բացի այդ, ցանկացած դիետիկ հավելում, որը պարունակում է մագնեզիում, պետք է նաև պարունակի վիտամին В6, որը նպաստում է մարդու օրգանիզմի բջիջների կողմից մագնեզումի ճիշտ յուրացմանը:
Նյութը հրապարակման պատրաստեց zNews-ը
Կիսվե՛ք Ձեր ընկերների հետ