Ինչպես պատրաստել համեղ իշլի քյուֆթա

Հայկական խոհանոցում կան մի քանի տեսկի քյուվթա — «Քարի քյուֆթա», «Քյավառի քյուֆթա», «Էջմիածնի քյուվթա»։

Նախկինում «Իշլի քյուֆթա» հիմնականում պատրաստում էին թուքիայից վերադարձած հայերը։

Ներկայումս այս ճաշատեսակը Հայաստանում շատ է տարածված։

Այն պատրաստում են համարյա բոլոր տոնական օրերին։

Կազմությամբ իշլի քյուֆթան իրենից ներկայացնում է կրկնակի կոտլետ։

Իշլի կոտլետի արտաքին շերտը տավարի մսից պատրաստած ֆարշի և բլղուրի խառնուրդն է, որը պատրաստման ժամանակ եփում են աղաջրում։

Բլղուրը իրենից ներկայացնում է կոտրատված հացահատիկ, որը անցնում է ջերմային մշակում ջրում։

Մշակումից հետո բլղուրը չորացնում են արևի տակ։

Իշլի քյուֆթայի ներքին շերտը իրենից ներկայցնում է պոպոկով և համեմունքներով տապակած տավարի ֆարշ, այնպես, ինչպես պատրաստում են հայկական մսով բլինչիկները։

Եթե դուք առաջին անգամ եք պատրաստում իշլի քյուվթա, ապա խորհուրդ ենք տալիս ճաշատեսկի բաղադրիչները վրցնել փոքր քանակություններով, քանի որ բլղուրի և մսի խառնուրդը չի կարելի թողնել հետագա օգտագործման նպատակով։

Այս ուտեստի պատրաստումը պատկանում է այն բաղադրատոմսերի տեսակին, որոնց պատրաստման համար ավելի ցանկալի է մեկ անգամ տեսնել, քան թե 7 անգամ կարդալ։

Կտրված իշլին շատ տպավորիչ տեսք ունի։

Սեղանին այս ուտեստը մատուցվում է լիմոինի հետ։

Կարևոր է, որպեսզի արտաքին շերտը ունենա բարակ պատեր, ծայրից ծայր լցված լինի տապակված ֆարշով և եփելուց չպատռվի։

Բաղադրամասեր

Վրայի շերտի համար ՝

  • 50 գ. տավարի միս,
  • 50 գ. բլղուր,
  • 10 գ. գլուխ սոխ

Խճողակի համար՝

  • 50 գ. տավարի միս,
  • 80 գ. գլուխ սոխ,
  • 20 գ. հալած յուղ,
  • 6 գ. մաղադանոս
  • աղը, կարմիր և սև պղպեղը` ըստ ճաշակի

Պատրաստման եղանակը

  • Մսաղացով անցկացրած միսը բաժանել երկու մասի:
  • Մի մասը յուղով տապակել մանր կտրատած սոխի հետ, համեմել կարմիր և սև պղպեղով, մանր կտրատած մաղադանոսով, աղով և, անընդհատ խառնելով, թողնել, որ հանգստանա:
  • Վրան ավելացնել մի քիչ այլյուր, ձու, կարմիր և սև պղպեղ և եթե պետք է մի փոքր տաք ջուր, որպեսզի միսը չկորցնի կպչողականությունը:
  • Մյուս մասին խառնել աղացած բլղուր, աղ, պղպեղ, նորից անցկացնել մսաղացով:
  • Ստացված զանգվածով գնդեր պատրաստել, լցոնել խճողակով և կիտրոնի ձև տալ:
  • 5-8 րոպե եփել եռացող ջրի կամ արգանակի մեջ:

Նյութը հրապարակման պատրաստեց zNews

Տեղեկացրե՛ք Ձեր մտերիմներին

ՆՄԱՆԱՏԻՊ ՆՅՈՒԹԵՐ

Գերմանիայում 299.000 եվրոյով վաճառվող այս «Գազ 21 Վոլգան» կխենթացնի յուրաքանչյուր ավտոսիրողի. միայն դրա սրահը տեսեք (Photo)
Անտանելի հնգյակ. կենդանակերպի նշաններ, որոնց հետ շփվելն ամենաբարդն է
Գլուխկոտրուկ՝ հանճարների համար
Մեկ րոպեի կանոնը, որը կօգնի հաղթահարել ծուլությունը և կփոխի ձեր կյանքը
15 բան, որ կանայք ամենից շատն են գնահատում տղամարդու մեջ
Տրամաբանական գլուխկոտրուկ. ո՞վ է գողացել ձմերուկը, կարո՞ղ եք գտնել գողին

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ

Ի՞նչ ուտել սեռական կյանքը լավացնելու համար. 7 մթերք, որոնք կիրք են արթնացնում
3 պատճառ, թե ինչու են կանայք դավաճանում, եթե անգամ սիրում են
Ամենասարսափելի սխալները, որոնք վտանգավոր են կանանց ինտիմ առողջության համար
Ուղղագրական թեստ․ «Մ, թե՞ Ն»
Արթուր Վանեցյանի որդու հարսանիքի հայտնի հյուրերը (Video)
9 բան, որոնց պատճառով տղամարդը դադարում է հարգել կնոջը
5 նշան, որ կնոջ կյանքում երկար ժամանակ տղամարդ չի եղել
6 մանրուք սե#սի մեջ, որոնք նյարդայնացնում են բոլորին
Արդյո՞ք չափն իսկապես կարևոր է

ԲԱՑ ՄԻ ԹՈՂԵՔ

Ինչպես մաքրել անոթները
Սուֆիստական իմաստուն առակ. «Հարուստն ու աղքատը»
Իսկ դուք կարո՞ղ եք հասկանալ, թե ինչ է սա․․․
Ասեք՝ ինչ գույնը է ձեր լեզուն, կասենք, թե ինչ առողջական խնդիրներ ունեք
«Հերիք ա վարկաբեկեք իմ սրբությունները»․ Շպռոտ (Video)
2 ախտանշան, որոնք հուշում են օրգանիզմում խոլեստերինի շատ բարձր մակարդակի մասին
Անի Քոչար. Չգիտեմ, թե ինչու է ճակատագիրն ամեն անգամ նման դաժան խաղ խաղում ինձ հետ
ԹԵՍՏ․ Այս նկարում փիղ կա թաքնված, կկարողանա՞ք գտնել նրան 10 վայրկյանում
Ինչպես ընտրել ճիշտ ատամի մածուկ և խոզանակ